Pisząc o Bułgarii nie sposób pominąć tematu alkoholu. Bułgaria znana jest na cały świat ze swoich win, rakiji i mastiki.
Wino
Zacznijmy więc od wina. To właśnie, te płodne ziemie uznawane są za kolebkę wina. Wino było obecne w na tych ziemiach już od czasów Trackich. Homer w Iliadzie wspomina o dobrym trackim winie. Winnice są zarówno w północnej części kraju, która jest osłonięta przez góry od ostrych wiatrów północy, jak i na południu. Wino na stałe związane jest z życiem Bułgarów. Podczas wszystkich ważnych wydarzeń w życiu Bułgara, wino jest obecne. Już przy narodzinach, podaje się wino akuszerce, jak i noworodkowi, wino pije się przy swatach i przy ślubie. Wino jest symbolem życia i płodności. W Bułgarii uprawia się wiele miejscowych odmian winorośli, między innymi słynny Marut, Pamid, czy Gamza. Ośrodkiem winiarstwa jest Melnik. Położony w południowo- wschodnim krańcu kraju. Można wybrać się na wycieczkę do Melnika i na własne oczy zobaczyć wszystkie etapy produkcji wina. W Melniku produkuje się głównie Cabernet Sauvignom, Merlot, Chardonnay. Koniecznie trzeba się tam zaopatrzyć w prawdziwe bułgarskie wino.
Rakija
Kolejnym alkoholem, który jest charakterystyczny dla Bułgarii jest rakija. Rakija, mocny, alkoholowy trunek. Robiona jest zwykle z winorośli lub śliwek. Rakiję pija się powoli, małymi łyczkami. Jest podawana do obiadu, bądź kolacji, a już obowiązkowo do sałaty szkopskiej. W Bułgarii tradycja produkcji domowej rakiji jest bardzo rozpowszechniona. Szacunkowo w ciągu roku, jedno gospodarstwo produkuje ok.100 litrów tego trunku. Najlepsze jest oczywiście rekija domowego wyrobu. Jest to nielegalne ale turyści często mają okazję kupić ten trunek we wsiach, czy w małych miasteczkach, pobliżu zabytków. Zwykle miejscowi sprzedają tam rakiję, jak również wyroby rękodzieła bułgarskiego.
Mastika
Jest to bardzo silny alkohol o smaku anyżu. Wytwarza się ją w Bułgarii, ale podobne trunki znane są także w Grecji i na Cyprze. Mastikę w Bułgarii podaje się z woda i lodem. Jeśli zostanie zbyt mocno zmrożona można w niej zobaczyć kruszynki lodu.
Mentowka
Likier miętowy, podawany głównie w kurortach nadmorski. Pije się go zwykle z lodem. Cieszy się dużą popularności zwłaszcza wśród kobiet.
Bałkańska natura Bułgarów wyraża się także poprzez ich stosunek do alkoholu. Nade wszystko cenią sobie domowe trunki. Wino jest dla nich nieodzownym towarzyszem przy posiłkach, przy ważnych wydarzeniach, przy pracy. Tradycja produkcji wina nie umarła mimo zakazów jego produkcji w czasie niewoli tureckiej, przez pięć wieków władza Koranu zakazywała produkcji wina i innych alkoholi.